• Pour mes amis en Roumanie:

    Stiinta nu inceteaza niciodata sa ma uimeasca. Mai nou, a fost inventat un beton care se "vindeca" in urma unei crapaturi cu ajutorul bacteriilor.

     

    Betonul, stiti si voi, se crapa din diverse motive: diferentele mari de temperatura datorate trecerii anotimpurilor il fac sa se dilate si sa se contracte. De asemenea, se acumuleaza o contitate semnificativa de tensiune imediat dupa ce este turnat si in timp ce se intareste, in special daca este turnat pe un suport metalic. Cercetatorii au inceput testarile unui nou material care isi rezolva singur aceste probleme cu ajutorul bacteriilor care, in rpezenta umiditatii, formeaza un material calcaros.

     

    Amestecul creat de oamenii de stiinta contine mici "pastai" de ceramica pline cu spori inactivi ale respectivei bacterii, impreuna cu lactat de calciu pe post de nutrient pentru acestea. In blocurile intacte de beton aceste bacterii raman inactive pentru ca umiditatea nu poate ajunge la ele. In schimb, daca blocul de beton se crapa, aerul impreuna cu apa pot ajunge la minusculele pastai si activeaza bacteriile care folosesc catatul de calciu pentru a forma substanta numita calcit, una din cele doua componente principale ale pietrei de var care ajunge sa umple crapatura. In studiile de laborator s-a constatat ca bacteriile sunt capabile sa umple crapaturi de pana la 0,05 milimetri latime.

     

    Insa cercetatorii intentioneaza sa continuie perioada testelor si cercetarilor pentru cativa ani inainte de a elibera materialul pe piata. Acestia inca au niste obstacole semnificative de depasit, cum ar fi durata de viata a sporilor in blocul de beton, care s-a dovedit a fi de 4 luni cand betonul a fost lasat sa se usuce. Ei spera ca sporii vor trai mai mult in prezenta unui strat de ceramica protector, insa mai au de lucrat la asta.

     

    Eu stiu multe strazi din Bucuresti care au nevoie de asa ceva. Nu s-a intamplat o data sa fiu nevoit sa imi duc masina la service auto din cauza gropilor. Macar a ales unul de incredere, acesta. Pe deasupra, acum ca vine iarna, toata apa care se scurge in crapaturi si apoi ingheata nu face decat sa inrautateasca situatia.

     

    Alta inovatie impresionanta, dupa aprerea mea, este 3D printing, care mai nou este folosita si in medicina pentru a crea organe, tesuturi sau cartilagii. Cred ca sunt putin depasit de ce se intampla mai exact si cum reuseste un robot sa faca asta.

     

    Si ca sa duc pe apa sambetei toata consistenta acestui articol, hai sa va mai zic de altceva ce am descoperit tot pe internet. S-a realizat un experiment la care au participat un numar de chirurgi si acelasi numar de adolescenti pasionati de jocurile video si studenti.. Acestia au avut la dispozitie un dispozitiv robotic pentru operatii, cu suturi, ace si toate cele. Mai apoi a fost masurata competenta fiecarui subiect in functie de cat de bine au fost realizate sarcinile, inclusiv tensiunea aplicata asupra instrumentelor sau coordonarea generala dintre maini si ochi. Cel mai bine s-au descurcat liceenii, urmati de studenti, in timp ce chirurgii s-au clasat abia la urma.

     

    Pentru a compara rezultatele in mod eficient, cercetatorii au ales ca toate cele trei grupuri sa "opereze" simultan si numai in urma unei selectii riguroase pentru a se asigura ca subiectii sunt cat se poate de asemanatori privitor la reflexe si calitatea vazului.

     

    Asta nu inseamna ca trebuie sa ne grabim cu totii sa cumparam ultimele jocuri video iesite pe piata, insa ne da de gandit privitor la pregatirea chirurgilor din ziua de astazi. Desi operatiile din ziua de azi necesita uneori folosirea unor instrumente robotice, oamenii de stiinta se gandesc serios sa ii faca pe oamenii medicinei mai informati cu privire la cum functioneaza aceasta tehnologie.


  • Commentaires

    Aucun commentaire pour le moment

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Ajouter un commentaire

    Nom / Pseudo :

    E-mail (facultatif) :

    Site Web (facultatif) :

    Commentaire :